Veel gestelde vragen

Wij willen u graag helpen bij uw keuze voor LPG. Hier kan u de meest gestelde vragen vinden samen met het antwoord!

Heeft u een andere vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Wat is LPG?

LPG is de afkorting van Liquefied Petroleul Gas, ook wel autogas genoemd. Dit wordt verkregen bij de winning van olie uit distillatie van ruwe olie en uit zogenaamde “nat” aardgas. Onder druk wordt het een vloeistof en zo wordt het getankt. LPG vertoont ten opzichte van benzine een hoger octaangetal en is ook loodvrij. Alleen in een auto met benzinemotor kan aanvullend een lpg-installatie gebouwd worden. Die zorgt ervoor dat de motor even perfect loopt op LPG als op benzine.

Wat zijn de voordelen voor mijn portemonnee?

Dankzij een voordelige aankoopprijs (1/3 van de benzineprijs, 1/2 van de dieselprijs) blijft de variabele kostprijs per kilometer bijzonder laag: +- 0,50 cent per liter.

Rijden op lpg is al rendabel vanaf 14.000 km per jaar. Voor tweedehandswagens zelfs al vanaf 4000 km per jaar.

Een autogasuitrusting is dus snel afgeschreven.

Een LPG installatie kan betaald worden met Ecocheques

Is er verlies aan ruimte in de koffer?

De tijd dat een lpg-tank veel bagageruimte in beslag nam, ligt ver achter ons. Voor veel auto's zijn nu moderne ruimtebesparende ringtanks verkrijgbaar. Deze ringtank wordt gemonteerd in de kuip van het reservewiel. Het reservewiel zelf kan, bijvoorbeeld in een stationwagen, staand tegen de zijwand van de bagageruimte worden gemonteerd.

U kunt echter ook het reservewiel weglaten. In dat geval kunt u zich wapenen tegen een lekke band met een speciale spuitbus, waarmee een lekke band tijdelijk wordt gedicht. U kunt daarmee doorrijden met lagere snelheid, tot u de gelegenheid hebt om de band te laten vervangen. Een reserveband in de wagen is namelijk wettelijk niet verplicht.

Wat zijn de voordelen voor het milieu?

  • In tegenstelling tot benzine, bereikt lpg in zuivere gasvorm de motor. Het vermengt zich daarom beter met de verbrandingslucht, wat leidt tot een vollediger verbrandingsresultaat.
  • Wanneer de lpg-installatie goed is ingebouwd zullen de uitlaatgassen in vergelijking met benzine en diesel minder schadelijke stoffen bevatten.
  • Er wordt gebruikgemaakt van een computergestuurde emissiecontrole. Dit betekent onder andere dat de toevoer van brandstof naar de cilinders continu wordt geoptimaliseerd door een microprocessor.
  • De uitlaatemissie wordt constant gemeten om te controleren of de verbranding optimaal en dus zo schoon mogelijk is.
  • Lpg-brandstof bevat geen lood of zwavel

Is rijden op LPG veilig?

Dankzij de recente technische ontwikkelingen is rijden op lpg zeer veilig. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van vervormbare tanks van dik staal, veiligheidskleppen, een automatische vulstop bij 80% van het tankvolume een elektroventiel dat de toevoer afsluit als de motor stilvalt of bij eventuele gaslekkages.

Verlies ik mijn garantie?

Er kan optioneel een motorgarantie worden afgesloten, inclusief kleppen en klepzittingen voor 3 jaar. Dit wanneer de constructeur of garage de originele motorgarantie laat vervallen. Deze garantie kan enkel in combinatie met het elektronisch klepsmeer systeem en nieuwe installaties worden aangeboden.

Wat is een klepsmeersysteem?

Het elektronisch klepsmeersysteem gaat per cilinder olie inspuiten en is ontwikkeld voor elk type motor, zowel atmosferische-, turbo en compressor motoren. Hoewel het traditionele klepsmeersysteem systeem enkel bij onderdruk van de motor functioneert werkt daarentegen het elektronisch systeem naargelang de motor belasting, dat wil zeggen dat wanneer de motor het nodig heeft. Ook wordt er op het dashboard een controle led bijgebouwd dewelke weergeeft wanneer de olie moet worden bijgevuld.

Meer info over de Flashlube Valve Saver Kit kan u hier vinden.

Kan ik LPG tanken in het buitenland?

LPG in het buitenland is sterk in opkomst. In de meeste landen is LPG voldoende beschikbaar. Mocht u in het buitenland niet tijdig een LPG-tankstation kunnen bereiken, dan is er niets aan de hand. Een auto op LPG kan immers ook zonder problemen op benzine rijden!

Kan ik nog op benzine rijden?

Absoluut, het benzinesysteem blijft onveranderd. De motor start automatisch op benzine, schakelt automatisch over naar lpg en bij een lege lpg-tank schakelt hij terug om naar benzine. U kunt steeds manueel overschakelen van de ene naar de andere brandstof.

Is LPG "droger" en is smering van de motor niet verminderd?

Integendeel, omdat LPG volledig verbrandt, blijft de olie proper en onverdund. Omdat er steeds op benzine wordt gestart zullen ook de benzine-injectoren niet "uitdrogen".

Is LPG schadelijk voor de motor?

Neen, een degelijk systeem zorgt voor een betere verbranding en geen extra slijtage op de motor.

Blijft het vermogen van de motor hetzelfde?

Met een compatibele LPG-installatie blijven de rijprestaties van uw auto quasi onveranderd.

Vermindert mijn belasting op inverkeerstelling (BIV)?

Als u over een voertuig beschikt dat aangedreven wordt door lpg, krijgt u een vermindering op de jaarlijkse rijtaks en belasting op inverkeerstelling. Let op! U dient eerst het voertuig te laten uitrusten met een lpg-installatie voordat U de wagen inschrijft, anders zal het voertuig worden ingeschreven als benzinewagen in plaats van een LPG/benzine wagen!

Meer informatie kan uw vinden op de website van de Vlaamse overheid.

Welke vulnippel moet ik gebruiken als ik op vakantie ga?

Italië - nippel

Vulnippel - Italië - nippel Bosië en Herzegovina, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Koatië, Montenegro, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden

Euro - nippel

Vulnippel - Bajonet - nippel België, Duitsland, Engeland, Ierland, Luxemburg, Schotland, Wales, Zwitserland

Bajonet - nippel

Vulnippel - Bajonet - nippel Nederland

Spanje - nippel

Vulnippel - Spanje - nippel Spanje